Thursday, 22 December 2011

SI CANTIK YANG SOPAN SANTUN



280 hari 8 jam 29 minit.

macam-macam yang dah kita lalui & kongsi bersama.
tak pernah berenggang..dan tiada satu saat pon yang memisahkan..

;)

tepat jam 8:29pagi, hari Sabtu 10 Disember 2011, saat yang tak mungkin mommi lupakan.

Khayla Marissa lahir dalam suasana penuh kesyukuran.
Khayla anugerah terindah buat momi & babah.
Tanda cinta + kasih sayang.
Bukti ketabahan dalam jerih sabar kami mengharungi dugaan hidup berumahtangga.

Khayla = Cantik
Marissa = Bersopan-santun

Semoga peribadimu seindah nama yang diberi.
Mommi n babah akan cuba sedaya upaya mendidik dan membesarkan Khayla mengikut landasan ad-din.
InsyaAllah.

Dugaan melahirkan Khayla bagai mimpi yang samar-samar dan semakin hilang tiap hari. Itulah kuasa Allah.
DIA datangkan kesakitan, tapi Dia Maha Pengasih dan Maha Penyembuh.
Dia hilangkan kesakitan dengan menghadiahkan...Khayla. Subhanallah.


<< beRtuKaR!! >>


24 Nov 2011




ini apa yang aku lalui..semata-mata untuk buah hati tersayang..dan untuk peluang melahirkan zuriat secara normal..


Alhamdulillah...

Takde benda yang mudah dalam dunia ni sebenarnya... Semuanya memerlukan pengorbanan...
Bila tiada, kita akan meminta-minta... Bila telah diberi, ianya bukan datang secara percuma ;)

Tuesday, 22 November 2011

.mana lebih teruk? tahu masanya atau menanti masanya?.


I'm ready.
Yes I am!
37weeks 4 days.
Maksudnya 3hari lagi kandungan ni nak mencecah 38minggu.
Tapi baby still breech. 

Hari ni check-up di Hospital Ipoh.
Doc kasi 2 pilihan.
ECV atau C-zer... n i go for ECV... even doc cakap 50-50 je prosedur ni berjaya.

"Baby u tak besar sangat. Just nice. So i rasa kita ley cuba untuk pusingkan dia."
"Cukup 38minggu, we proceed. Tak boleh tunggu lama lagi."
"If berjaya, u boleh balik dan tunggu bersalin biasa. Kalau tak, kita terpaksa operate u."
"Ada chances juga untuk baby lemas waktu proses ni."


Dan aku tak punya banyak masa untuk berfikir.
Walaupun banyak aku dengar cerita teknik ECV ni memang sakit, tapi, tak salah kalau kita usaha mencuba and berkorban sebelum terus tawakal kan?

So lusa aku kena serah diri kat hospital.
Doc akan ambil sampel apa yang patut.
Then dia kan cucuk ubat untuk rilexkan rahim.

Semoga Allah permudahkan urusan dan kuatkan semangat aku.
Amin.

Apa itu ECV?

ECV - External Cephalic Version ialah satu kaedah yang digunakan untuk memusingkan kedudukan bayi yang songsang pada kedudukan yang sepatutnya supaya boleh bersalin normal.
ECV hanya boleh dibuat pada kandungan songsang yang tidak mempunyai komplikasi. ECV hanya boleh dilakukan oleh senior doktor dalam bidang O&G yang bertauliah sahaja, dibantu oleh beberapa peralatan dan sepatutnya dibuat di hospital yang mempunyai kelengkapan/persediaan pembedahan ceasearean (jika perkara tidak diingini berlaku).

Ini kerana ECV boleh menyebabkan APH atau pendarahan waktu mengandung kerana pelbagai sebab antaranya abruptio placenta atau uri tertanggal samaada sepenuhnya atau sebahagian yg merupakan insiden yg bahaya yg patut dielakkan. Bayi juga kemungkinan terbelit dengan tali pusatnya sendiri. disebabkan faktor inilah doktor akan membuat ECV dengan pemerhatian yang teliti menggunakan kaedah scan dan memerhati pergerakan jantung bayi menggunakan CTG. usia kandungan juga kena tepat iaitu pada minggu ke 36 atau lebih supaya jika sesuatu berlaku bayi tersebut boleh dilahirkan segera dan tidak timbul masalah tidak cukup bulan. Jangan sesekali mendapatkan khidmat bidan kampung, keputusan yang realistik dan bijak harus diambil bagi memastikan keselamatan ibu dan lebih2 lagi bayi.

Sebelum melalui prosedur ini biasanya pakar obstetrik akan melakukan pemeriksaan dan penilaian bagi memastikan kandungan tersebut telah memenuhi kriteria yang membolehkan prosedur itu dijalankan. Namun, kaedah ini mesti dilakukan oleh profesional yang terlatih dengan kaedah ini, dan harus dilakukan berdekatan dengan kemudahan kecemasan supaya pembedahan kecemasan atau seasarean dapat dilakukan jika perlu. Mesin CTG atau cardiotocograph iaitu mesin untuk melihat corak aktiviti jantung perlu bagi memantau pegerakan jantung bayi samaada normal atau sebaliknya disamping mesin ultrasound bagi melihat kedudukan bayi dan menentukan corak pusingan samaada pusing mengikut arah jam atau lawan jam. selalunya prosedur ini tidak menganbil masa yang lama paling kurang dalam 15 minit, dan dilakukan secara memusing sedikit demi sedikit. Kebiasaanya, selepas melakukan ECV, 'pesakit' akan ditahan diwad paling lama untuk satu hari bagi memantau pergerakan jantung bayi dan merehatkan si ibu itu sendiri.

Adalah disarankan kepada bakal2 ibu yg mengandung songsang agar melakukan banyak senaman seperti kedudukan sewaktu sujud dalam solat. Senaman ini juga dikenali sebagai kaedah postural(knee-chest position -posisi sujud). Walaupun ada kajian mengatakan kaedah ini tidak memberi kesan terhadap kandungan, tidak salah kalau mencuba, mana tahu dengan keizinan Allah bayi dapat berpusing.....

Tuesday, 15 November 2011

.kisah hujung minggu.


baru balik dari kampung halaman.
seronok sebab dapat jumpa mak.
last balik, masa raya puasa arituh.
tambah tolak, kira-kira dua bulan setengah dah tak balik.

balik ni nak mintak restu mak.
nak mintak mak redha.
anak mak ni tengah menghitung hari je nak jadi macam mak ;)

kebetulan pulak ada kenduri kawan sekolah kawen.
so bleh together-gether dengan geng-geng mulut loqlaq yang laen.
hehe

alhmdulillah semuanya selamat.
incek hubby pon dah boleh tarik nafas lega sebab aku tak terberanak kat kedah.
haish. macam-macam.
perjalanan pergi dan balik pon selamat.
aku pun takde bengkak kaki ataupun sakit yang teruk sebab perjalanan jauh kan.
(so, boleh pegi jalan lagi nampaknya minggu ni. hehhe)


Wednesday, 9 November 2011


Tarikh : 09 Nov 2011
Situasi : Suami isteri yang sedang menonton perlawanan bola sepak Malaysia vs Thailand.
Lokasi : Ruang tamu


Ringkasan :

Si isteri suka sangat menonton tv bersama suami sebab sepanjang menonton, suami akan memegang erat tangan isteri dan menciyom-ciyom tangan isteri.

Suami pulak sambil menonton dan memanjakan isteri, mulutnya tak henti-henti menjerit dan meraung bila pasukan Malaysia menjaringkan gol ataupun terlepas peluang menyumbat gol.

Ingat lagi tangan isteri yang dicium-cium suami tadi?
Isteri senyum sendiri.
Bukan sebab dia suka dicium sebegitu.
Tapi lebih senang baginya untuk terus menampar mulut suami setiap kali suami menjerit! Boleh dengar satu taman kot!!

Sekian >_<!

Friday, 28 October 2011

.kisah pundi kencing.


hari ni aku MC lagi.
mesti orang kat opis akan cakap "MC lagi...asek MC je Finas tu.."
Y_______Y
apa nak buat. dah doktor kasi aku MC. huhu

pagi semalam aku dah mula rasa lain kat bahagian bawah perut. sebelah kiri.
then bila jalan je, rasa sakit.
so tabuley la nak jalan-jalan ala lumba jalan 100meter kan...
macam jalan orang dalam pantang pon ada.
sebenarnya sakit tu terasa sejak tido malam tu.
bila nak gerak, Tuhan je yang tahu sakitnya macam mana.

mulanya aku fikir ni mungkin efek lepas mak bidan urut perut aku 2hari sebelum tu
lepas kena urut, malam u memang mengerang je laaa.
kami laki bini pun tak sangka yang mak bidan nak picit-picit perut aku yang dah membuntal ni.
asalnya kitorang jumpa dia sebab nak ambil air & minyak selusuh je.
tapi disebabkan kedudukan anak aku breech, jadi mak bidan mintak aku baring sekejap.
huhu

bila gitau hubby yang perut aku sakit, dia memang dah risau gila.
dia ajak aku gi cek and tengok baby ok ke tak.
sebab sebelum ni doktor memang dah larang kitorang mengurut untuk betulkan kandungan baby.
takut baby terbelit tali pusat atau uri tertanggal.
tambah plak, sebelum ini aku ada masalah uri di bawah.
bila bagitau mak mertua, dia lagilaa risau!
mak mertua aku ni memang jenis yang caring sikit.
sampaikan kalau dapat panggilan dari hubby pon dia dah menggelabah.
takut hubby kol tu sebab nak gitau apa-apa dah jadi pada aku.
mak....mak....^____^
kalau dia tau hubby tinggalkan aku sorang-sorang kat umah, dia akan cepat-cepat tanya aku, nak datang umah temankan aku.

eh..dah melalut pulak.
berbalik ke cerita asal. hehe

petang semalam, bila balik keje, hubby dah setia menanti kat rumah.
aku pun berlagak macam takde apa-apa yg jadi.
kononnya nak tunjuk macho laa tak sakit.
huhu. tapi cara jalan aku tak dapat nak sembunyikan yang aku memang tengah menahan sakit.
rasanya macam ada apendixxxx yang nak pecah kat perot korang. (aku pun xtau rasa sakit apendix camne sebenarnya..hehe)

lepas kau memaksa, aku terpaksa, aku pon setuju je la dengan paksaan incek hubby untuk ke klinik.
huhu.
masa tu memang keadaan aku makin teruk.
jalan pun dah tertunduk-tunduk sebab sakit yang amat.

doc benggali yang check aku pon macam biasa jalankan tugas dia.
dia tekan-tekan perut aku ni sampai keliling pinggang sebab nak pastikan pont-point mana yang buat aku sakit sangat.
mulanya dia suspek aku alami simptom awal nak beranak.
tapi disebabkan aku takde sakit pingang, takde lendir atau bleeding, jadi reason tu takley pakai.
tapi bila dia tekan bahagian kiri bawah perot aku ni, aku menjerit.

"bahagian ni adalah bahagian pundi kencing. jadi saya kan periksa bhgian ini. mungkin sumting yang sebabkan pundi kencing u sakit"
selepas berbaring, doc tu scan keadaan baby.
baby still breech. kepala ke atas, dan punggungnya.....hurmm.....
"punggung baby ada di sini...jadi mungkin ada sedikit pressure pada pundi kencing u sebab dia menekan dan mengeras di situ."
ohh..baby ni nakal laa..napela pegi landing kat pundi tencing mummy lak...huhu

"berat baby  berapa ye doc?" babah ni suka benar nak tawu berat baby..mummy tawu la babah nak anak gebu-gebu cam mummy kan? hehhehe

"sudaaa 2kg..keadaan lain semua ok ;) "

tapi malam tadi kami tak dapat juga nak tengok jantina baby sebab dia duduk menonggek macam tu. haiii laa baby..

lepas scan, aku kena buat pemeriksaan air kencing pulak.
resultnya...air kencing yang tersangat kotor!
terlalu banyak kuman dan wujud protein dalam urine aku.
itu lagi satu punca kenapa pundi kencing aku sakit sangat hari tu.
solutionnya, aku kena minum lebey banyak air masak dan diberi antibiotik.

memang banyak dugaan mengandung ni.
aku terbayang macam mana la mak aku mengandungkan aku dulu.
mesti lagi banyak ragam aku.
huhu.. tak sabar nak balik kampung jumpa mak. huhu
dengan keadaan anak yang songsang ni, aku n suami still berdoa semoga baby akan segera pusing kepada kedudukan sepatutnya dan lock dalam masa terdekat ni.
air  mata takyah nak cakap laa.
maklumlaa anak first, takut sangat bila doc cakap if baby tak pusing  jugak, c-zer adalah jln terakhir.
(~____~)
tadi mesej incek hubby, dia cakap " InsyaAllah, kita jangan berhenti doa. Hari tu masalah uri pun sama kan? Last-last uri naik sendiri dengan izin-Nya. Luv both of u.."

....mummy n baby luv u too...

Monday, 24 October 2011

.tak sengaja nak beranak!.

seawal Subuh hari ni, perot aku terasa memulas yang amat.
ujian menembak takyah cakap ah! peluru bertubi2!
dalam kepala dah terfikir, ni kena rushing gi jamban ni. kang tak sempat!
wo-ha!

bila dah sampai tempat dituju, tiba-tiba rasa tu hilang.
keadaan yang sama berulang walaupun aku di pejabat.
memang stress sangat.
bila aku gitau benda ni pada kak aku, dia cakap tu antara tanda-tanda awal dah nak sampai masa bersalin.
waaa..nak pitam!

so aku pun ape lagi, gugel ahh apa lagi tanda-tanda nak beranak.
antara yang aku ingat :-
-kerap buang air kecil
-kerap sakit perut memulas
-kerap kentut

ha! kan aku ada 3 3 tanda tu...

tak puas hati lagi, aku try cari lagi, n aku jumpa artikel dari Pa&Ma ni..



FALSE ALARM vs KELAHIRAN SEBENAR

Ketika berada dalam proses bersalin, tubuh menghasilkan hormon pitokin. Hormon ini bertindak sama seperti hormon yang terhasil apabila tubuh kehilangan air. Jika anda mengalami dehidrasi ketika di hujung minggu kehamilan, ini akan menyebabkan rahim mengecut walaupun ketika itu belum tiba masanya untuk bersalin. Jadi, anda perlu minum dalam jumlah yang mencukupi bagi mengelakkan false alarm berlaku.

Langkah bijak yang boleh anda amalkan ialah mencatat setiap kontraksi yang dialami di atas sekeping kertas. Catatkan kontraksi pertama dan berikutnya. Bagi kontraksi sebenar, jarak masa antara satu kontraksi dengan kontraksi berikutnya adalah tetap dan semakin lama semakin kerap. Namun, jika anda mengalami false alarm, jaraknya tidak tetap.

Anda juga perlu mencatatkan berapa lama jarak masa bagi setiap kontraksi. Catatkan bila ia bermula dan berhenti. Proses kelahiran sebenar menyaksikan anda mengalami kontraksi lebih daripada 30 saat bagi satu-satu masa kemudian makin kerap. Lebih daripada seminit dan kuat. Jika false alarm, jarak kontraksinya berbeza di antara satu sama lain.

Dalam proses kelahiran yang sebenar, kesakitan yang dialami bermula di bahagian atas abdomen kemudian “merebak” ke seluruh abdomen dan anda turut mengalami sakit belakang. Berlainan pula dengan false alarm, kontraksinya banyak tertumpu di bahagian bawah abdomen dan pangkal paha.

Tanda-tanda false alarm:
1. Kontraksi yang dialami tidak teratur dan tidak dijangka.
2. Apabila kontraksi berlangsung, bahagian perut mengeras.
3. Perubahan posisi tubuh akan menyebabkan kontraksi berkurangan ataupun terhenti.
4. Kebiasaannya tiada pendarahan yang berlaku.
5. Kantung air ketuban tidak pecah.

Tanda awal kelahiran
1.Penurunan paras rahim (lightening)
Petanda awal yang akan anda alami ialah perut kelihatan “turun” sedikit. Hal ini berlaku kerana:

-Symphisis pubis mengembang.
-Otot pelvik menjadi lembut dan longgar.
-Bahagian bawah rahim mengembang.

Keadaan sebegini akan menyebabkan fetus bergerak turun ke pelvik. Bagi yang bakal melahirkan anak sulung, kepala bayi akan terus masuk ke rongga pelvik. Namun, bagi yang pernah mempunyai anak sebelum ini, rahimnya lebih mengembang ke hadapan tetapi kepala bayi tidak masuk ke rongga pelvik.

Pada peringkat ini, anda akan berasa selesa setiap kali bernafas. Organ jantung dan perut juga berfungsi dengan lebih baik. Namun, anda akan mengalami kesukaran untuk berjalan dan sakit belakang. Selain itu, anda juga berasa tidak selesa di bahagian bawah perut, kelengkang dan paha.

2. Kekerapan membuang air kecil
Keadaan ini berlaku hasil daripada tekanan kepala bayi ke atas pundi kencing. Ini akan menyebabkan pundi kencing tidak mampu menampung jumlah air yang banyak. Oleh kerana itulah, anda perlu membuang air kecil sekerap mungkin. Dalam keadaan tertentu, kadang kala anda akan “terkencing” dengan sendirinya. Ini berlaku kerana otot pelvik menjadi semakin lembut dan longgar.

3. Penarikan pangkal rahim
Pada peringkat ini, pangkal rahim mula tertarik. Ini akan menjadikannya selari dengan bahagian bawah otot rahim.


Tanda sebenar kelahiran
1. Kontraksi
Proses ini berlaku untuk menolak keluar bayi daripada rahim melalui faraj pada saat kelahiran. Dalam masa yang sama, rahim akan menjadi keras. Ketika ini anda akan berasa tidak selesa.

Perlu diingat, keadaan ini berlaku secara semula jadi dan tidak boleh dikawal. Sakit yang anda alami bermula dari bahagian belakang tubuh dan kemudiannya beralih ke hadapan dan bahagian atas paha. Kesakitan ini semakin kuat dirasai apabila saat kelahiran semakin tiba.

Proses ini adalah tanda yang paling penting bagi menunjukkan bahawa anda akan melahirkan pada bila-bila masa sahaja. Jika kesakitan yang dialami berterusan sehingga ke lima minit setiap kali kontraksi, segeralah ke hospital berdekatan

2. Sakit belakang
Keadaan ini adalah salah satu daripada tanda bahawa anda akan bersalin. Ketika dalam proses kelahiran, kesakitan ini akan menjadi lebih teruk. Kesakitan yang dialami ketika ini sama seperti senggugut.

3. Pendarahan
Kebiasaannya lendir yang bercampur darah keluar dari faraj beberapa jam sebelum proses kelahiran bermula. Paling tidak pun apabila saat kelahiran hampir tiba. Lendir darah tersebut keluar kesan daripada pembesaran pangkal rahim sehingga menyebabkan selaput ketuban terpisah daripada lapisannya.

4. Pecah ketuban
Mungkin dalam fikiran, setelah pecah air ketuban, anda akan bersalin dalam tempoh yang terdekat. Namun, hakikatnya tidaklah sebegitu. Ada kes di mana kebanyakan wanita hamil yang ditahan di wad, tidak mengalami pengalaman ini. Ketuban mereka terpaksa dipecahkan oleh doktor bagi mempercepatkan proses kelahiran.

Namun begitu, bagi yang berpeluang merasakan air keluar dari faraj, sama ada banyak ataupun sedikit, ini menandakan anda akan melalui proses awal kelahiran ataupun sudah berada dalam proses itu. Selepas daripada itu, anda perasan bahawa kontraksi akan menjadi lebih kuat.

5. Pembukaan pintu rahim
Dalam proses kelahiran, serviks akan menjadi lembut dan nipis daripada biasa. Ia juga sedikit demi sedikit terbuka bagi menampung saiz kepala bayi. Pintu rahim akan terbuka bagi memberi laluan kepada bayi agar dia dapat dilahirkan. Proses ini akan lebih cepat berlaku jika kepala bayi menekan tepat ke bahagian pintu rahim. Dalam pada itu, saiz serviks dapat diketahui apabila doktor melakukan pemeriksaan pelvik.


**************

kesimpulannya, selepas beberapa jam berjuang, akhirnya aku dah dapat jawapan yang aku cari!!
apa yang aku alami sebenarnya bukanlah false alarm mahupun betol-betol sakit nak beranak.
macam mana aku tau?
sebab aku berjaya uh-uh selepas entah berapa kali ulang alik gi jamban. hahahha!

Friday, 21 October 2011

.jadi?.


semalam. hari ini.
emosi aku still tak stabil.
jadi.
hari ni aku ambil cuti.

sekian.

Wednesday, 19 October 2011

.saya sangat bahagia.


saya sangat bahagia.
ye sumpah.
saya tak tipu bila cakap yang saya bahagia!

saya bahagia bila hari ni check up doc gitau baby saya sihat.
hureeyyy. syukur alhamdulillah!
sebelum ni saya sangat risau bila doc gitau kedudukan uri saya di bawah.
oh. tiap-tiap hari saya berdoa, semoga kedudukan uri berada di tempat sepatutnya. di atas.

hari ni monthly check up di hospital ipoh.
lepas menunggu kira-kira 2jam, sampai la giliran saya. yeayyyyyyy!

nah, selak baju sikit. hikhik.
done.

berat baby : 1.6kg
usia kandungan : tambah tolak kira-kira 33minggu
air ketuban : ok
pergerakan : ok
plasenta : upper

tapi...kepala je still di atas lagi..
doc cakap jangan risau sangat coz baby akan still berpusing-pusing-pusing-pusing sampaila dia berhenti berpusing! haha. waktu baru kita tau kedudukan sebenar kepala dia sama ada dapat turun ke bawah atau songsang.

please baby...jangan buat momi risau ok. nanti sampai masa, silalah tonggeng ke bawah!
kalau tak, keluar nanti momi babap ponggong tu!

Monday, 17 October 2011

.makan janin sendiri.


Pernah tak korang terfikir nak hidangkan janin sebagai menu makan malam korang? Ala-ala makanan eksotik giitewww!

Woo-haaa! Buat masak lemak ke, sup ke, masak asam pedas ke..nyum-nyum...


Cer bayangkan baby tecik, demok, tomeyyy camni korang telan sebijik-sebijik!





Hehehe.. Dah hilang akal ke kan nak makan budak tecik yang tomel tiut miut ni ~~

Nampak macam real tapi sebenarnya babies ni diperbuat daripada cekelat. Whooaaa.. Memang tabekk springgg ahh kat orang yang berseni buat cekelat ni.. Mesti sayang nak makan cekelat baby ni kan? Bukan setakat sayang, geli kowt nak telan!! Muahhaha.

Sunday, 16 October 2011

.ready for newborn.


hari ini aku tenang dan lega sangat sebab dah berjaya mengemas umah jadi lebih selesa & berjaya menyediakan semua kelengkapan untuk ke hospital nanti.
toiiinggg!!!
tabik untuk diri sendiri!

tempat untuk berpantang dah ready.
beg baju untuk diri sendiri n baby pon dah letak kat 1 tempat. siap pakej baju salin n kain smbahyang untuk babahnya lagi!
haha.
tapi babah macam kecik ati coz dia rasa aku cam xcaya je kat dia..heheh..

bukan apa, aku kalau boleh nak semuanya dah sedia supaya takdelah menggelabah nanti.
lagipun taknaklah menyusahkan si dia ;)

sekarang ni pun kandungan aku dah 8bulan.
kalau tolak pi mai pimai hari berkerja, hari tak sihat, balik kg dsb,memang tinggal berapa hari lagi je nak sambut orang baru yang dalam perot ni.
kalau ikot due yg doc kasi, dalam 9 Disember 2011...

tapi aku ada gak dengar orang cakap kalau anak sulung ni, selalunya baby memang tak sabar nak keluar awal.
wo-haa!!
memang get ready ajela!


.bila kau pergi jauh ingatlah aku.




Eren feat. Romi Pelengkap Hidupku

aku bagai laut tak bertepi dan tak berkarang
aku bagai bintang yang tak ditemani malam
melihat dirimu ada senyum canda dan tawa
yang membuat aku tak ingin pergi darimu

* teringat janji lamamu kepadaku
teringat aku teringat
teringat saat kau masih ada di sini
temani ku sepanjang hari

bila kau pergi jauh ingatlah aku
bila ku di sampingmu peluk tubuhku
bila kau rindu aku panggil namaku
ku datang menemuimu
peluk erat jasadku jangan lepaskan
tetaplah kau di sini arungi malam
karna hanya dirimu belahan jiwa
pelengkap ku di dunia


"tacing gak bila dapat diz song kat fb mlm ni... thanx pompuan coz send aku lagu ni. aku tawu ko rindu kat aku... sebab aku pon rindu ko jugak.. sumpah!"


Friday, 14 October 2011

.sebuah entri meroyan.



Berada dalam dunia pekerjaan sebenar sememangnya begitu menguji ketahanan. Kita kena bersabar dengan pelbagai tekanan, sama ada secara langsung mahupun tidak langsung. Jika tekanan yang datang dari tugas itu sendiri, mungkin ia merupakan sesuatu yang mampu memantapkan kerjaya bila kita berjaya mengharunginya. Tapi bagaimana pula dengan dugaan dan masalah yang sememangnya tiada kaitan dengan kita?


Bekerja dalam dunia yang dikelilingi dengan manusia yang rendah mentaliti dan mempunyai tahap profesionalisma yang boleh aku katakan ZERO, sesuatu yang indah. Ok, aku tipu. Rasanya seperti mahu mencarut saja saat ini! Pentadbiran yang lemah, suasana kerja tidak kondusif, pekerja yang tidak berdisiplin dan berpuak-puak amat memalukan walaupun berada dalam organisasi yang bertaraf Sekolah Berprestasi Tinggi. Ops, aku lupa. Yang diiktiraf hanyalah pencapaian pelajarnya, bukan dari segi mutu kerja pentadbirannya!


Bukan niat aku nak merendah-rendahkan pencapaian dan tahap keintelektualan pekerja di sini, tapi itulah realitinya. Arahan dari pihak pentadbiran tertinggi seolah-olah tiada kesan dan langsung tidak diendah. Pekerja sewenang-wenangnya boleh melanggar peraturan, boleh mengingkar arahan kerja, curi tulang, menolak tugasan, dsb. Itu belum termasuk isu keperibadian lagi. Main bomoh, mengumpat, bergaduh, dan fitnah sudah menjadi darah daging di sini.


Serius aku katakan yang aku dah bosan! Kalau tak disebabkan kesukaran mendapat peluang pekerjaan dalam kerajaan, dan yang paling penting berada dekat dengan suami, dah lama aku meletak jawatan.


Terlalu banyak perkara yang aku tidak puas hati dan tersepit, tapi terlalu sukar untuk aku luahkan dalam bentuk tulisan. Aku tak tahu cara dan ayat yang sesuai untuk dicoretkan. 


Cukuplah sekadar satu entri yang agak skema dan macam haram jadah ni. 
Sekian. 
Royanan tanpa hala tuju.

.mr. Webbit for baby.


Ok, lagi cerita tentang kurier. Heh. Suka hati la nak letak cerita berapa kali pon kan? Blog aku. Muahhaha.

Dua hari lepas aku ada terima notis dari SKYNET sebab aku takde kat rumah masa dorang hantar barang. Hairan gak sebab rasanya aku dah stop sopin-sopin online minggu ni. Tengah-tengah bulan ni duit pon dah kering weyh. Bila laaa gaji nak masuk ni.. Huhuhu.

So, dengan excitednya aku kol branch SKYNET Ipoh untuk rearrange jadual penghantaran baru. Kali ni aku nak mintak dorang hantar terus ke opis sebab sah-sahlaa aku takde kat rumah kalau dorang hantar time hari berkerja! Apa pon tak boleh!!

Hari ni, bersamaan dengan 14 Oktober 2011, jeng jeng jeng.....





Hehe.. Dari Kelab Mama Dumex rupanya. Ok baby, diz is your 1st toy. Pink Webbit "Rabbit". Thanx Mama Dumex (walaupun mommi cadang nak kasi baby susu cap gantung je nanti..hehhee).



.suprise. wo---ha!!


Hubby : Yang, mak kol tadi. Cakap ada pos laju kena amek kat pejabat pos.

Wifey : Eh. Didi ada order online apa-apa ke?

Hubby : Takda. Erm takpela. Dah suruh adik amekkan. Ooo, baby ada wat seperais yer kat didi.

Wifey : Erk. Jangan nak perasan. Tak kuasa nak seperais2. Baik baby bagi adiah kat rumah terus dari guna pos laju, alamat umah mak plak tu. ;p


*****************************************


Tarikh : 20/09/2011
Masa : 12:__
Balai Polis : Kuala Kangsar
Had Laju : 80km/j
Kelajuan : 124km/j
Lebih kelajuan : 24km/j
Kenderaan : Motokar AHC1616


*****************************************

Kesimpulannya, Polis Trafik memang pandai buat seperais untuk hubby.
Woo-haaa!!!


Thursday, 13 October 2011

.warkah untuk zuriat.



dah semakin hampir.
dah tak lama.
^_____^

hari ni sudah masuk 32minggu.
maknanya si kecil dalam tummy momi dah masuk 8bulan.
semoga anak momi baik-baik aja di sana yaa.

mommi n babah sentiasa doakan yang terbaek untuk kita sekeluarga.
btw, kelmarin babah ada belikan hadiah untuk baby.
yang kelakarnya, babah takut momi marah sebab belikan mahal-mahal untuk baby.

^______*
mana ada momi marah.
hehe.
momi cuma geram sebab babah tak beli untuk momi sekali!
>______<

ok baby,
cepat-cepatlah keluar yea sayang.
jadi peneman momi n babah.
penyeri rumah kita ;)





Saturday, 1 October 2011

.365 hari.


Jika denganmu salah
Ku tak mahu yang benar
Jika denganmu rebah 
biarlah ku tercalar
Walau dilanda badai
Ku sanggup kerna ku mampu
Kita berdua bersatu

Jika denganmu kabur
Ku tak mahu yang jelas
Jika denganmu hanyut
Biarlah aku lemas
Walau dilanda ribut
Ku sanggup kerna ku mampu
Kita berdua bersatu...


"Happy Anniversary My Eternal Sunshine"

Tuesday, 27 September 2011

.dugaan 7 bulan.


dugaan.
dugaan.
dugaan.



sepanjang tempoh berbadan dua ni, tak pernah lagi la aku muntah teruk macam semalam.
dari 8pg sampai 11mlm.
muntah tak berenti, macam paip air!
makan apa pon tak boleh.
kalau ikotkan doc suruh masuk hospital, tapi serik la.
kalau gi hospital mesti kena cucuk and masuk berbotol-botol air macam awal mengandung dulu.
huhu.
momi taknak!

doc pon taktawu apa sebab aku muntah sampai camtu sekali.
so dia kasi ubat gastrik + muntah.
if ubat pon xjalan, memang kena cucuk la jawabnya.

aku sebenarnya tak kesah kalau muntah tak berenti sekalipon.
yang aku risaukan cuma camnelaa keadaan baby kat dalam ni.
alhamdulillah. doc cakap baby ok.
syukur sangat.
harap-harap takde efek apa-apa kat baby mommi ni.
sorry yea sayang..maybe mommi salah makan semalam.
T______________T

balik rumah, lepas telan ubat, memang aku terus pengsan, tido tak sedar diri laa sampaila hubby balik keje.
tapi tula..bila bangun je, mesti muntah balik.
kesian hubby.
dia yang basuh muntah aku. mandikan aku.


sorry dear...banyak susahkan didi kan?
sampai didi demam malam tu coz redah ujan lebat nak balik tengok syg.
the best feeling, masa syg muntah, didi ada untuk comfortkan syg..
urut belakang sayang..sakit pon tak terasa sangat ;)
malam tu plak, kononnya didi nak masakkan bubur nasik untuk sayang, last-last kita sama-sama masak sbb dua-dua tak sihat.
hihi..







Sunday, 25 September 2011

 9 Disember 2011
ada kira-kira tak sampai 3bulan lagi.
hoho.
nebes la plak.
bila semak ceklist untuk persiapan, rasanya hampir 70% dah lengkap.

baju baby.
bedding set.
barut.
bekung mommi.
stroller.
car seat.
grooming set.
set nona roguy.
bla.
bla.
bla.

ok dah cukup!!
sekarang cuma tinggal ;

kelengkapan breastfeeding (cadangnya mommy nak nak fully BF baby..huhu..)
pampers si comel.
minyak2 untuk baby.

hihi..rasanya bulan ni dah boley lengkap semua tu kot..
then gaji bulan depan bley la mommi n babah saving skit2 utk belanja lepas baby keluar plak ;)


mood : dah pikir nak saving untuk aqiqah lak Y______Y

Monday, 12 September 2011

.cry.



i wanna cry on ur shoulder.
i wanna cry on ur shoulder.
i wanna cry on ur shoulder.


>______________<

.dugaan.



janganlah kau menguji aku dengan sesuatu yang aku tidak mampu.



amin.
amin.
amin.
ya rabal alamin.



Friday, 9 September 2011

.ini bukan cinta mukabuku.


tak sabar nak tulis entry untuk 1 Oktober nanti.

cepatlah masa.

mahu menikmati saat itu.

harap semuanya indah belaka.

seperti kenangan saat bermulanya cerita kami.

love. love. love.

Thursday, 8 September 2011

.cucuk kancing gigi.



oh.
semalam kena cucuk kali kedua dalm sepanjang tempoh kehamilan.
masa cucuk tak sakit.
tapi bangun pagi ni terasa sengalnya.
huk.
takpela.
demi baby...


i love u sayang <3

Tuesday, 6 September 2011

.tangis syukur.



semalam, lepas je balik keje, ntah macam mana hati aku tergerak nak ajak hubby pegi survey hospital yang ada service scan 3D + 4D.
kebetulan dia datang amek aku balik keje semalam.


aku n hubby pon pusing-pusing la 1 Ipoh cari tempat paling murah untuk scan.
hehe. nak scan tempat memahal, kitorang dah banyak habes duit balik beraya Kedah aritu.
rata-rata hospital yang ada scan 4D, ongkosnya dalam rm100++.
gulp.


last sekali kitorang decide untuk pergi R.S Specialist dekat area Fair Park, Ipoh.
kos untuk scan 2D & 4D kat sini cuma rm70 je.
aku dah senyum lebar.


dalam 30 minit menunggu, baru laa sampai giliran aku.
nebes pon ada.
sebab hati aku sebenarnya serba salah.
aku takut sangat. 
takut ada yang tak kena dengan kandungan tu nanti ke.
nauzubillah.


aku selalu doakan anak yang aku kandungkan ni dipelihara.
sihat tubuh badan.
sempurna.
tapi kuasa Allah siapa yang tahu kan?


risau lagi.
huhu.


ok. lepas je masuk dalam bilik doktor, pembantu doktor suruh aku baring.
hubby tunggu kat luar masa tu.
pembantu doktor cakap, bila dah ready baru dia panggil hubby.
haduyaiiii..tambah nebes.
bukannya aku tak penah scan sebelom ni, tapi ni la 1st time kitorang nak tengok muka baby.
selama ni scan 2D je.


korang penah blind-date x?
ha!!
macam tu la feelnya.
nak jumpa n tengok muka someone yang slama ni connect dengan kita, tapi baru kali ni nak bertentang mata.
ceyy-wahh!


baring.
selak baju.
tersembol perot buncit-buncit. 
(Y__________Y)
londeh panties sikit.
ni bukan lucah yea...
ni la hakikat yang korang kena lalui bila perot korang kena scan. 
so, get ready.
time tu korang dah ilang perasaan malu.


bila aku dah ready, doktor singh pun datang n tuang gel pada perot aku.
time ni pon hubby dah dipanggil masuk.




doc : ok. mula-mula sekali saya mau explain dulu kasi u ol tau n faham.
           saya akan scan 2D/biasa dulu untuk tengok segala perkembangan + detail     bayi.

         waktu inilah kita akan lihat pertumbuhan bayi normal/tak atau jika ada sebarang kecacatan.
         then selepas itulah baru kita akan proceed untuk 4D scan.
         4D scan ni just good to see hows the baby look alike. 
         its good to see the face.

     
aku + hubby : terkebil-kebil. terangguk-angguk.

doc : lagi satu, tak semestinya kita akan dapat lihat muka baby.
         ini bergantung kepada kedudukan bayi.


aku : alamak!



doc : dont worry.
         kita akan cuba manipulasi tu nanti.




doktor singh mula menggolek-golek alat scan yang bentuk macam botol deodorant rexona kat perot aku.
paparan pada skrin pun timbul.


ini kepala baby.
nampak?


aku angguk.


apa yang awak tengok ini adalah otak dia.
ini hemisphere kanan, ini kiri.
setakat sekarang, ini adalah pertumbuhan otak yang normal.
dari segi ukuran pun normal. ikut ukuran kepala, baby u dalam 26minggu 5 hari.


alhamdulillah.
aku tersenyum.
sihat anak mommi ni.


u nampak garisan ni?
ini tulang hidung.
so baby u normal.
if kita xnampak tulang hidung, baby tu mungkin mengalami down-syndrome.


aku terus genggam kain.
istighfar dalam hati.
syukur ya Allah kau sempurnakan zuriat kami.


ini pulak tulang femur.
ini tangan kanan, tangan kiri.
kaki kanan. kaki kiri.
bla.bla.bla.



tiba saat yang ditunggu.
doktor ambil alat scan yang lain pula.

ini khas untuk melihat bayi dalam 4 dimensi.
jeng jeng jeng.

....
....
....
....

cara tidur sebijik macam babah dia.
hehe.
siap tidur sambil gigit tangan sendiri.



ya Allah, hebatnya kuasa Allah kan?
rasa nak nangis pun ada time ni.
doktor kasi tengok muka dia dari posisi depan dan tepi.
gambar ni dari posisi tepi.
^_________^


doktor....boleh tengok jantina dia tak?
erk. aku tak tahan. 
kononnya nak suprise.
hahaha


ok, kasi saya cek berat dia dulu yea.
9++gram..hampir 1kg dah.
;)


ok, ini kelamin dia.
________________.
80% ___________________.



makin lebar senyum aku!
haduyai sayang.
^___________*


hubby : err doktor, 100% ke?

doc : kadang-kadang boley terjadi mistake.
         mari saya cek sekali lagi.
         erm...see, bentuknya seperti _____________.

         ini atas, ini bawah.

         ok, 100%.
         tapi saya mau kasitau, uri u sedikit ke bawah.
         sepatotnya uri kena berada di atas.
         tapi jangan risau, u kena banyak berehat dan uri u boleh naik ke atas.




oh.mungkin aku penat sebab balik beraya Kedah kot.
huhu 


yeay...selesai.
dengan rm70, kitorang dapat description kandungan aku, 2keping pic hitam putih 2D dan sekeping pic berwarna 4D.





kepada anak mommi & babah,
kami sentiasa doakan yang terbaik untuk baby. 
tak sabar nak jumpa baby!!!jangan nakal-nakal kat sana tu.
apa perangai elok mommi n babah je ikot tau.
yang loqlaq-loqlaq toksah dok ikot.
hehe.


Sayangggggggg anak mommi !!!
Mmmuaacckksss.






Monday, 5 September 2011

saya suka dia kebelakangan ni.
cara dia manjakan saya.
cara dia pandang saya.
cara dia sentuh saya.

setiap kali baby dalam tummy ni tendang-tendang manja,
semakin saya rasa sayangkan dia.
sayangkan kandungan ni.
saya jadi semakin tak sabar.

gedik kan saya?

saya sangat yakin.
pilihan yang saya buat tepat.
walaupun dia tiada apa.
tapi saya yakin, orang yang 'ada' apa dulu tu tak mungkin sehebat apa yang saya ada sekarang ni.

wah.
saya ni ada-ada aja.
hik.hik.

kepada Allah,
terima kasih.

Tuesday, 30 August 2011

.airmatasyawal.

ada kata yang tak mampu terucap.
ada  perasaan yang tak bisa disingkap.


semakin hari semakin aku belajar maksud sembunyi.
oh, mungkin lebih tepat, makan hati.


aku ini tidak sempurna.
tapi aku sentiasa cuba menjadi yang terindah.
untuk kamu. untuk kita. untuk semua.


esok tanggal 1 syawal.
aku dambakan senyuman di hari mulia itu.
aku impikan bahagia di hari indah itu.


dingin malam ini sedingin hatiku.
yang berbisik bait-bait kesedihan yang tidak bisa diungkap.
aku harap sangat ada yang memahami.
lebih hebat sekali jika kau sudi berkongsi.

Monday, 22 August 2011

lepas baca blog dua tiga empat kawan saya, 
tiba-tiba baru saya teringat saya pon ada blog juga.
tapi saya dah lama tak menulis.
tak pandai nak tulis tulisan yang comey-comey macam depa.
saya suka baca blog depa.

walaupun apa depa tulis tu ada saya kesah?


huhu.


baru saya sedar.
rupanya saya rindu depa. 



Thursday, 26 May 2011

Macam-macam Ada~~

Gile ke hape tiba-tiba nak tulis pasal Astro kan???

Haha. Ok kawan-kawan. Sekarang kan dah hujung bulan.

Gaji dah masuk, jadi dah tiba masanya untuk membayar bil Astro anda!

Motif?

Erk... Just nak gitau yang korang still boleh semak bil bulanan korang dengan cepat & mudah!

Nahh cara mudah menyemak bil Astro korang.

1. Taip ASTRO<jarak>BAL<jarak>IC<jarak>NO IC ANDA
contoh : ASTRO BAL IC 751210087483


2. Taip ASTRO<jarak>BAL<jarak>AC<jarak>NO AC ASTRO ANDA
contoh : ASTRO BAL AC 9876543210

....dan hantarkan ke 33310.

Mudah kan?

Jangan lupa bayar cepat bagi mengelakkan korang buta-buta je bayar RM20 caj penyambungan Astro korang semula. Mahal tu beb!!


Wednesday, 25 May 2011

Rindu.

Saya rindu.

Blog, kamu rindu saya tak?

Kesian kamu.


Kamu mesti rasa terabai kan?

Tapi saya malas.


Balik kerja je asek muntah-muntah dan loya.

Y__________Y


Saya janji saya takkan abaikan kamu lagi selepas ini.


Kamu jangan merajuk dengan saya yea?





















Friday, 8 April 2011

Terkena Buatan............Kapal



Tadi time bizi view page kengkawan dalam Facebook, tetiber jer PLUPPPP!!!

****

****

****

****

Mesti korang ingat letrik takde kan? Hehehe

Takdelah.. Macam magic je tangan ni ley klik kat page Star Cruise yang hebat tuh..

Oooh...dah lama pasang angan-angan nak naik kapal besar cenggitu.

Air liur dah menitik-nitik ni.  Y_________Y

Hoiii! Maunya tak menitik! Star Cruise buat contest and kasi adiah tiket free untuk couple yang dapat kutipan 'like' terbanyak!

Wahhh...nak tamak! nak tamak!

Malas nak taip panjang-panjang, cer korang KLIK je like kat gambar temannnn tu...

Cer KLIK~ Cer KLIK

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥